Om rasen Maine Coon - "The Gentle Giant"


Maine Coonkatten härstammar från Nordamerika, främst från delstaten Maine i nordöstra USA. Man tror att rasen kom dit under 1600-talet, via korsningar av olika långhåriga katter, huvudsakligen införda till kontinenten med sjömän och nybyggare. Rasens namn har sitt ursprung i dess yviga svans, som man antog kom från en korsning mellan katt och tvättbjörnen racoon. Maine Coonen blev mycket populär, men intresset för rasen minskade senare, till följd av import av t.ex. raserna Perser och Siames. Maine Coonen fortlevde dock tack vare sin utomordentliga jaktförmåga, främst på bondgårdar. Först under 1950-talet blev rasen populär igen och man började hålla utställningar. Rasen godkändes i Nordamerika år 1967. Den första svenska Maine Coonen registrerades 1986. 


Den fullvuxna Maine Coonhanen väger ca sex till åtta kilo och honan fyra till sex kilo. Eftersom rasen är stor, utvecklas katten långsamt och det sägs att det kan ta upp till fem år innan den fysiskt är fullt utvecklad. Huvudet är mediumbrett och kindbenen höga. Nos och ansikte är mediumlångt med lätt kvadratiskt nosparti. I profil är nosen aningen böjd. Rasen har stora ögon som är något snett ansatta och placerade med bredd. Öronen sitter högt på huvudet, är stora och spetsiga, har bredd i basen samt är pälsförklädda såväl inuti som utanpå. Oftast har de tofsar på öronspetsarna. Typiskt för Maine Coonens päls är att den är semi-lång, silkesaktig, tjock och tät. Pälsen är kortare på huvud och skuldror medan den kan vara ganska lång både på ryggen, under magen och på bakbenen. Överpälsen är blank och täcker den fina, mjuka underpälsen. I regel tovar sig pälsen inte på en Maine Coon, varför den är lättskött. Många Maine Cooner har dessutom en krage med längre päls, som börjar från skuldrorna. Färgvariationen inom rasen är stor, med de vanligaste färgerna svart eller röd med mönster. 


Det är inte en slump att Maine Coonen kallas "the Gentle Giant"! Det är en fantastiskt snäll katt med ett synnerligen stabilt psyke. Dessutom är den social och lättlärd. Det vanliga är att katten följer efter dig som en hund och bli inte förvånad om den vill vara med dig och diska eller t.o.m. duscha - Maine Coonen älskar vatten! Många gillar att plaska i vatten, som t.ex. att leka med vattenstrålen från kranen eller vattenfontänen. Typiskt för Maine Coonen är också det "brrp-liknande" ljudet, som påminner om en duvas läte.


Maine Coonen trivs som innekatt och är generellt mycket anpassningsbar, vilket gör att den oftast också fungerar bra med andra djur och barn. Det är en sällskaplig ras, som gärna vill ha en kompis och som gillar att vara ute, i sele eller i kattgård.  


Källa: www.maincoonkatten.se